اکوسیستم فناوری در سال ۱۴۰۳ به شکوفایی رسید؛ اعطای ۱۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان

خلاصه مطلب
به گزارش خبرنگار مهر، رهبر معظم انقلاب سال ۱۴۰۳ را با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند. در همین راستا، صندوق نوآوری و شکوفایی که وظیفه تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان را بر عهده دارد، با هدف کمک به تحقق این شعار، برنامه ویژهای را برای این سال طراحی و اجرا نمود.
برنامه «جهش تولید دانشبنیان» با ارائه هشت بسته حمایتی آغاز شد
در این راستا، از آغاز سال ۱۴۰۳، برنامهای به نام «جهش تولید دانشبنیان» در قالب ۸ بسته حمایتی راهاندازی شد. این برنامه شامل بسته «جهش» برای تأمین نقدینگی جهت افزایش تولید محصولات دانشبنیان، بسته «۱۰۰۰ فناور» با هدف تبدیل ۱۰۰۰ شرکت دانشبنیان نوپا به شرکتهای دانشبنیان فناور، بسته «ضامن» برای ضمانت انتشار اوراق در بازار سرمایه توسط شرکتهای دانشبنیان، بسته «توانا» با هدف افزایش ظرفیت تولید شرکتهای دانشبنیان از طریق تأمین سرمایه ثابت و بسته «کارآفرین» برای تقویت کارآفرینی و خوداشتغالی از طریق محصولات شرکتهای دانشبنیان است.
همچنین بسته «رویش» برای حمایت از ایجاد شرکتهای دانشبنیان تازه از طریق حمایت از شتابدهندهها و مراکز نوآوری، «شکوفا» به منظور ترویج اقتصاد دانشبنیان با توسعه تأمین مالی جمعی، و «حامی» با هدف گسترش نوآوری اجتماعی از طریق ابزارهای مالی و تسهیل جذب سرمایههای مردمی، به اجرا درآمد. با موفقیت در اجرای برنامه جهش تولید دانشبنیان، بهویژه در بستههای جهش، ۱۰۰۰ فناور و ضامن، دستاوردهای قابل توجهی در حوزه دانشبنیان کشور حاصل شد.
سال ۱۴۰۳ برای اکوسیستم نوآوری و بهویژه بخش دانشبنیان کشور از نظر تأمین مالی، سال بسیار موفقی بود. صندوق نوآوری و شکوفایی که نتیجه قانون اول دانشبنیان (قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات) است، فعالیت خود را در سال ۱۳۹۲ با سرمایه ۳ هزار میلیارد تومانی آغاز کرد. در سال ۱۴۰۱ با تصویب قانون دوم دانشبنیان (جهش تولید دانشبنیان)، منابع پایداری برای صندوق نوآوری و شکوفایی در بودجه سالانه در نظر گرفته شد و در اواخر سال ۱۴۰۲ سرمایه صندوق به ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
سرمایه صندوق نوآوری در سال ۱۴۰۳ به ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش مییابد.
احتمالاً برجستهترین رویداد در حوزه دانشبنیان در سال ۱۴۰۳، افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی بود که با حمایت دولت چهاردهم، مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه به وقوع پیوست. با تصویب هیأت وزیران و تأیید شورای نگهبان، سرمایه این صندوق به ۵۰ هزار میلیارد تومان (۵۰ همت) ارتقا یافت و انتظار میرود این هدف طی یک دوره ۵ ساله تحقق یابد.
یکی دیگر از گامهای حمایتی برای ارتقاء زیستبوم نوآوری کشور، مصوبه هیأت وزیران در مرداد ۱۴۰۳ است که بر اساس آن، یاری به افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی یا همکاری در اجرای طرحهایی که تحت مدیریت این صندوق انجام میشود، مشمول اعتبار مالیاتی خواهد بود. این موضوع در چارچوب ماده ۹۹ برنامه هفتم توسعه قرار دارد.
این مجموعه اقدامات، حاکی از توجه و پشتیبانی جدی دولت و مجلس به زیستبوم نوآوری و شرکتهای دانشبنیان است و نقش مهمی در کمک به حفظ و نگهداشت جوانان نخبه و تحصیلکرده که اصلیترین سرمایه کشور به شمار میآیند، ایفا میکند. اثرات مثبت افزایش سرمایه صندوق را میتوان در رشد چشمگیر خدمات ارائهشده به دانشبنیانها مشاهده نمود.
ارائه ۱۷.۷ هزار میلیارد تومان وام به شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۳
صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتهای دانشبنیان در چهار حوزه اصلی تسهیلات، ضمانتنامه، سرمایهگذاری و توانمندسازی خدمات ارائه میدهد و در این چهار دسته، بیش از ۹۰ نوع خدمت تعریف شده است. تسهیلات بهعنوان مهمترین خدمت به شرکتهای دانشبنیان ارائه میشود و شامل انواع مختلفی از تسهیلات مانند نمونهسازی، پیش از تولید صنعتی، تولید صنعتی، سرمایه در گردش، ودیعه اجاره محل کار، فروش اقساطی و سرمایه در گردش صادراتی و موارد دیگر است. در این بخش، از ابتدای سال تا ۱۵ اسفند ماه جاری، ۱۷۰۱ فقره تسهیلات به مبلغ ۱۷,۷۶۱ میلیارد تومان به شرکتهای دانشبنیان اعطا شده است.
تعداد ۹۳۱ فقره ضمانتنامه مختلف به شرکتهای دانشبنیان ارائه گردید
صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور حمایت از دانشبنیانها، خدماتی در حوزه ضمانتنامه ارائه میدهد که شامل صدور ضمانتنامههای پیمان، گمرکی، تعهد پرداخت (ضمانت دریافت وام) و پذیرش به عنوان ضامن برای انتشار اوراق صکوک میشود. در این راستا، از ابتدای سال تا ۱۵ اسفند ماه جاری، تعداد ۹۳۱ ضمانتنامه به ارزش ۹,۴۲۹ میلیارد تومان به شرکتهای دانشبنیان اعطا شده است.
اختصاص بیش از ۲ هزار میلیارد تومان در بخش سرمایهگذاری
در زمینه سرمایهگذاری نیز طیف گستردهای از خدمات مانند همسرمایهگذاری با صندوقهای پژوهش و فناوری، همکاری با شتابدهندهها، و مشارکت در تأسیس صندوقهای جسورانه و خصوصی به شرکتهای دانشبنیان ارائه میشود. از ابتدای سال جاری تا به امروز، مبلغ ۲,۷۵۴ میلیارد تومان به این بخش اختصاص یافته است.
مبلغ ۱۵۴ میلیارد تومان از طریق ارائه ۹۱۴۵ مورد خدمات توانمندسازی پرداخت شده است
در زمینه توانمندسازی و تحقیق و توسعه، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا تاریخ ۱۵ اسفند ماه، مبلغ ۱۵۴ میلیارد تومان در قالب ۹۱۴۵ مورد خدمات توانمندسازی به شرکتهای دانشبنیان ارائه شده است.