ضرر ۴۳ هزار میلیارد تومانی صنایع کوچک/ وضعیت نامطلوب انرژی در شهرکها
خلاصه مطلب
بر اساس گزارش خبرگزاری تسنیم، رضا انصاری، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، اظهار داشت که طی سالهای گذشته بیش از 480 هزار میلیارد تومان در شهرکها و نواحی صنعتی سرمایهگذاری شده است. همچنین در حال حاضر 48 هزار میلیارد تومان زیرساخت فرسوده در این شهرکهای صنعتی وجود دارد.
او گفت: بر اساس قانون، ما اجازه نوسازی و بازسازی شهرکها، بهویژه آنهایی که انتقال دادهایم، را نداریم. الگوی مناسب برای مدیریت شهرکهای صنعتی، الگوی شهرداری و شورای شهر است و در این زمینه به همکاری مجلس نیاز داریم و هماکنون در حال بررسی این موضوع هستیم. باید به سویی حرکت کنیم که بخشی از مالیات بر ارزش افزوده واحدهای صنعتی مستقر در شهرکها برای بهبود و نوسازی زیرساختها به مدیران شهرکها اختصاص یابد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره تعداد واحدهای صنعتی غیرفعال اظهار داشت: از مجموع 53 هزار واحد صنعتی که به مرحله بهرهبرداری رسیدهاند، 12 درصد آنها غیرفعال هستند. از جمله عواملی که منجر به تعطیلی این واحدها میشود میتوان به مسائل مالی، بازار و تکنولوژی اشاره کرد.
انصاری در مورد تأثیر قطع برق بر صنایع کوچک اظهار داشت: بر اساس ارزیابیهای مرکز پژوهشهای مجلس، صنایع کوچک در تابستان امسال به علت قطع برق، 43 هزار میلیارد تومان ضرر کردهاند. قطع برق امسال در استانهای مختلف بهصورت یکسان اتفاق نیفتاده است.
انصاری بیان کرد: به طور کلی وضعیت انرژی در شهرکها و مناطق صنعتی مناسب نیست. در حال حاضر برق به مدت یک یا دو روز در هفته قطع میشود و مصرف گاز نیز به 50 درصد محدود شده است.
او در مورد وضعیت بسته حمایتی از صنایع اظهار داشت: بسته حمایتی دولت از صنایع در کمیسیون زیربنایی به تصویب رسید و نیز در کمیسیون اقتصادی تایید شد و ما همچنان پیگیری میکنیم.
انصاری اعلام کرد: این بسته شامل مواردی مانند اقساط وامهای صنعتی، مالیات، قبضهای انرژی، بیمهها و غیره میباشد. پیشبینی کمک مالی مستقیم نداشتهایم و نوع کمکها به شکل ارائه تنفس به صنایع است. امیدواریم این بسته در دولت به تصویب برسد.
او اظهار داشت که قطع برق صنایع نباید اولویت داشته باشد و در صورتی که برق قطع شود، باید خسارات وارده جبران گردد. این بسته میتواند راهکاری برای جبران این خسارات باشد.
بازپسگیری 140 هکتار از زمینهای صنعتی
او با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تا کنون 140 هکتار از اراضی صنعتی در دادگاهها خلع ید شدهاند، اظهار داشت: پس از صدور شیوهنامه، زمینهای بلااستفاده را خلع ید کرده و آنها را فعال میکنیم. البته در سال جاری قصد داریم بخش خصوصی را در ساخت شهرکها دخیل کنیم و طبق سیاستهای کلی اصل 44 که برای ما الزام آور است، اقدام نماییم. نقش شهرکهای صنعتی در این موضوع، تنظیمگری و نظارت است.
او اعلام کرد که واحدهای صنعتی به حوزه انرژی خورشیدی وارد شدهاند و افزود: ما پنج هزار و 200 هکتار زمین مناسب برای ساخت نیروگاههای خورشیدی شناسایی کردهایم. در این راستا، چهار شهرک برای واگذاری آماده هستند و سایر زمینها در حال اجرا میباشند. همچنین، واحدهای صنعتی تاکنون 30 مگاوات انرژی خورشیدی را به شبکه وارد کردهاند و در پاییز امسال، حدود سه هزار مگاوات برق برای شهرکهای صنعتی مورد نیاز بود.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، از ابتدای امسال تاکنون، 925 واحد صنعتی که در شهرکهای صنعتی راکد و غیرفعال بودند، با ایجاد اشتغال برای 16 هزار نفر دوباره به فعالیت درآمدهاند. علاوه بر این، یکهزار و 474 واحد صنعتی دیگر نیز با اشتغالزایی برای بیش از 22 هزار نفر به بهرهبرداری رسیدهاند.
مدیر عامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی اعلام کرد: در دهه فجر، ۲۱۱ پروژه صنعتی با سرمایهگذاری ۳۵ هزار و ۲۷۰ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال برای ۱۱ هزار و ۶۵۸ نفر در ۲۴ استان به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین، ۳۴۱ پروژه عمرانی و زیرساختی مرتبط با نواحی صنعتی به ارزش ۵ هزار و ۱۴۳ میلیارد تومان در این ایام افتتاح میشود.
انصاری اشاره کرد که در کشور 873 شهرک و ناحیه صنعتی فعال وجود دارد. وی افزود: این واحدها توسط شرکت شهرکهای صنعتی راهاندازی شدهاند و نتیجه آن تأسیس 53 واحد صنعتی و ایجاد اشتغال برای یک میلیون و 100 هزار نفر بوده است. این شهرکها به صورت دولتی و تحت قالب شرکتهای خدماتی فعالیت میکنند. تاکنون 300 شهرک صنعتی به شرکتهای خدماتی واگذار شده و بیش از 500 شهرک به طور مستقیم توسط خود این شرکت مدیریت میشود.
او با اشاره به وجود 71 شهرک خصوصی با 9,323 واحد در کشور، تصریح کرد که این موضوع باعث اشتغال 214 هزار نفر شده است.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی اظهار داشت: 70 درصد از کل واحدهای صنعتی کشور در بخش صنایع مستقر در واحدهای صنعتی قرار دارند و این صنایع 40 درصد از اشتغال را به خود اختصاص دادهاند. افزون بر این، تقریباً 98 درصد از صنایع خرد و کوچک در شهرکهای صنعتی واقع شدهاند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد که با توجه به توسعه شهرکهای صنعتی مرتبط با دریا، در هفتههای گذشته تمرکز بر کاهش مصرف انرژی و آب در صنایع مطرح بوده است. بنابراین، در تلاشیم تا شهرکهای صنعتی را به استانهایی با منابع آبی طبیعی منتقل کنیم تا اقتصاد مرتبط با دریا توسعه یابد.
انصاری اعلام کرد که رویکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت و دولت، گسترش صنایع در مناطق ساحلی است. به همین منظور، از میان 14 شهرک صنعتی تایید شده، یک شهرک در استان هرمزگان و در نزدیکی دریا ساخته خواهد شد تا چالشهای مربوط به کمبود آب در این شهرکها کاهش یابد. علاوه بر این، برنامهریزی برای ایجاد یک شهرک صنعتی در چابهار استان سیستان و بلوچستان نیز انجام شده است.
پایان پیام