سهم هوش مصنوعی در لیست کالاها و خدمات مبتنی بر دانش مورد ارزیابی قرار گرفت
خلاصه مطلب
به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری و به گزارش خبرگزاری مهر، جلسهای میان معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان و مدیرکل دفتر ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتهای دانشبنیان با حضور فعالان دانشگاهی در حوزه هوش مصنوعی در محل معاونت علمی برگزار گردید.
این نشست به منظور مشورت با دانشگاهیان درباره نقش فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی در بروزرسانی فهرست کالا و خدمات دانشبنیان برگزار شد و نگرانیها درباره این تغییرات در قالب دو سوال اساسی در جلسه مطرح گردید.
اول این که آیا امکان دارد به فناوری هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری خالص نگریست و دوم اینکه تا چه حد میتوان برای این نوع فناوری، یک دستهبندی مستقل در فهرست محصولات و خدمات دانشبنیان تعیین نمود؟
تورج امرائی، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان، در این جلسه اظهار داشت: توسعه مبانی علمی و زیرساختهای هوش مصنوعی به معاونت علمی از سوی دولت چهاردهم واگذار شده است. به همین دلیل، هوش مصنوعی در این دوره برای معاونت علمی از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است و به این ترتیب، بخشهای مختلف معاونت علمی تلاش میکنند تا هر کدام به سهم خود این مسئولیت را به انجام برسانند.
او افزود: یکی از اقدامات اصلی معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان، تعیین و تدوین لیستی از کالاها و خدمات دانشبنیان است. نسخههای متعددی از این لیست در سالهای گذشته منتشر شده و به عنوان راهنمایی برای کسانی که قصد دارند در اکوسیستم دانشبنیان فعالیت کنند، عمل میکند.
به گفته او، این لیست از سال ۱۴۰۰ به این سو تغییر نکرده و اخیراً در برنامه کاری معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان قرار گرفته و دارای سازوکار مشخصی است.
معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان اعلام کرد که در فهرست بهروزرسانیشده کالا و خدمات دانشبنیان، ۹ حوزه فناوری مشخص شدهاند. این حوزهها شامل فناوریهای زیستی-کشاورزی و صنایع غذایی، دارو و فرآوردههای پیشرفته در زمینه تشخیص و درمان، مواد پیشرفته و محصولات بر پایه فناوریهای شیمیایی، ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته، وسایل و تجهیزات پزشکی، الکترونیک، فوتونیک، مخابرات و سیستمهای خودکار، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرمافزارهای رایانهای، خدمات تجاریسازی و حوزه صنایع فرهنگی و خلاق و علوم انسانی و اجتماعی میباشند. فرآیند تدوین و اصلاح فهرست کالا و خدمات بر اساس این ۹ حوزه انجام شده است و ما قصد داریم حوزه جدیدی مرتبط با فناوری هوش مصنوعی نیز به این فهرست اضافه کنیم. بنابراین، هدف اصلی ما از برگزاری این جلسه بررسی موقعیت این فناوریها در فهرست کالا و خدمات است.
در طول این جلسه هماندیشی، دو نظر متفاوت شکل گرفت؛ گروهی معتقد بودند که فناوریهای مربوط به هوش مصنوعی آنچنان در زیستبوم علم و فناوری ادغام شدهاند که عملاً نمیتوان حوزهای مستقل برای آنها در نظر گرفت. در مقابل، عدهای بر این باور بودند که اگر فناوری هوش مصنوعی را از یک محصول جدا کنیم و آن محصول دیگر کار نکند، میتوانیم آن را به عنوان بخشی مستقل از فناوری هوش مصنوعی دستهبندی کنیم.
در پایان این نشست نتیجهگیری شد که هوش مصنوعی و تکنولوژیهای مربوط به آن هم میتوانند در محدودههای نهگانه جای بگیرند و هم این قابلیت را دارند که به عنوان یک حوزه مستقل در این لیست قرار گیرند. اما موضوع دیگری که در این جلسه به نتیجه نرسید و به جلسه بعدی موکول شد، تدوین روش جدیدی برای تعیین دانشبنیان بودن محصولات مرتبط با هوش مصنوعی بود.