مرکز هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی در دانشگاه تهران آغاز به کار کرد
خلاصه مطلب
به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از دانشگاه تهران، دکتر سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران در مراسم افتتاح مؤسسه هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی اظهار داشت: بهعنوان یک فرد دانشگاهی که سالها در ساختار مدیریتی دانشگاه تهران فعالیت داشتهام، اعلام میکنم که دانشگاه تهران دارای مجموعههای فعال و گنجهای درخشانی در بین دانشجویان و اعضای هیأت علمی است و با این ظرفیت میتواند در تمامی زمینهها موثر باشد. در زمینه هوش مصنوعی نیز که امروز دومین گام بزرگ خود را برداشتهایم، آماده اقدامات مهم و جدی هستیم که کشور به آن نیازمند است.
برای حل مشکلات کشور، نیازمند یک دیدگاه ملی هستیم.
رئیس دانشگاه تهران اظهار داشت که برای رفع مشکلات کشور، باید دیدگاه ملی حاکم باشد و از توانمندیهای اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران و دیگر دانشگاهها بهرهبرداری شود.
او اظهار داشت: به عنوان رئیس دانشگاه تهران، آمادهایم تا در همه زمینهها با صنعت همکاری کنیم و دست همکاری خود را به سوی صنعت دراز میکنیم.
حسینی با اشاره به مرکز توسعه رهبران کسبوکار در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران بیان کرد که اهداف این مرکز نشاندهنده توانایی آن در ایجاد اثربخشی در کشور است. همچنین، اقدام مشترک دانشکدگان فنی و یک بانک دولتی به عنوان یک حرکت ملی میتواند در حل مشکلات کشور یاریدهنده باشد.
دکتر هشام فیلی، رئیس مؤسسه هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی، گزارشی درباره دلیل و هدف راهاندازی این مؤسسه ارائه داد و بیان کرد که در فرآیند ایجاد و تعیین ماهیت این مؤسسه از کتابهای معتبر جهانی در حوزه هوش مصنوعی مرتبط با بانکداری بهرهبرداری شده است.
یکی از اعضای هیئت علمی دانشکده فنی اظهار داشت که استفاده از هوش مصنوعی عمدتاً برای تحلیل دادهها، افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها انجام میشود. او اضافه کرد که در بانکهای ما به افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها توجه بسیاری میشود، اما نقطهضعف اصلی در صنعت بانکداری، عدم توجه کافی به تحلیل دادهها است.
مدیر مؤسسه هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی با بیان اینکه بانکداری از حالت دستی به صورت کامپیوتری تغییر یافته است، گفت: بانکداری کامپیوتری نیز در آینده به هوش مصنوعی مبدل خواهد شد و پارادایم هوش مصنوعی نسل آینده بانکداری را با خود به ارمغان خواهد آورد.
ما در زمینه تولید هوش مصنوعی در رتبه پانزدهم قرار داریم، اما در زمینه پذیرش و استفاده از هوش مصنوعی، ایران در رتبه ۹۴ جهانی قرار گرفته است.
رئیس مؤسسه هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی بیان کرد که ایران در تولید هوش مصنوعی در جایگاه پانزدهم جهانی قرار دارد، اما در استفاده از آن در زندگی روزمره و پذیرش جامعه به ترتیب در رتبههای ۷۷ و ۹۴ قرار گرفته است. وی همچنین افزود که ایران در منطقه از نظر هوش مصنوعی در جایگاه اول قرار دارد و از نظر تولید علم مرتبط با این حوزه نیز با توجه به تعداد مقالات و ارجاعات، رتبه پانزدهم جهانی را به خود اختصاص داده است.
دکتر فیلی با بیان اینکه دانشگاهها و دانشجویان ما در زمینه هوش مصنوعی بسیار پیشرفته هستند، اعلام کرد: دانشگاه تهران از نظر هوش مصنوعی در رتبهبندی شانگهای مقام اول را دارد. به عنوان نمونه، یک گروه از شش عضو هیأت علمی متخصص در زمینه هوش مصنوعی تشکیل شده است. چنین متخصصانی در سایر گروهها و دانشکدههای دانشگاه نیز وجود دارند و در مجموع بیش از ۵۰ عضو هیأت علمی را شامل میشود. اگر هوشی که از صنعت و ذهن مدیران بانکهای ما نشأت میگیرد با هوش دانشجویان ما در حوزه هوش مصنوعی تلفیق شود، این مؤسسه میتواند به یک نهاد پیشگام و تسهیلکننده اقدامات بزرگ تبدیل شود.
قصد داریم تغییرات چشمگیری در اکوسیستم هوش مصنوعی ایجاد کنیم
یکی از اعضای هیأتعلمی دانشکده برق و کامپیوتر اظهار داشت: در طراحی و راهاندازی این مؤسسه، نیازهای صنعت بانکداری مانند تحلیل داده و چتباتها را مورد بررسی قرار دادهایم و همچنین قابلیتهای دانشگاه در حوزه هوش مصنوعی را مدنظر داشتهایم. یک بانک دولتی و دانشگاه تهران وظیفه دارند به تحول اکوسیستم هوش مصنوعی بپردازند. به بیان دیگر، استارتآپها و هوش مصنوعی باید بتوانند به صورتی کارآمد در حل مشکلات صنعت و فناوری نقش داشته باشند. امیدواریم در این مسیر بتوانیم همکاران دانشگاهی را به صنعت نزدیکتر کنیم.
دکتر مهدی الیاسی، معاون سیاستگذاری و توسعه در معاونت فناوری ریاست جمهوری، در سخنرانی خود در این مراسم اظهار داشت: یکی از اهداف این معاونت، فراهمسازی شرایط برای مشارکت فعال بنگاههای بزرگ اقتصادی و بانکها در اکوسیستم اقتصاد دانشبنیان است و هدف دیگر، گسترش شرکتهای دانشبنیانی است که از دانشگاهها نشأت گرفتهاند.
در مراسم آغاز به کار مؤسسه هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی که در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی دانشگاه تهران برگزار شد، از «آواتار هوشمند کیان» نیز پردهبرداری شد.
لازم به ذکر است که اهداف مؤسسه هوش مصنوعی و فناوریهای شناختی شامل برآورده کردن نیازهای هوش مصنوعی بانک ملت و صنعت بانکداری، کشف استعدادهای مرتبط با هوش مصنوعی، توسعه اکوسیستم هوش مصنوعی در کشور و ارائه آموزش و ترویج فرهنگ در حوزه فناوری هوش مصنوعی میباشد.