نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی (GDP) در ایران به اندازه یک سوم میانگین جهانی است

    خلاصه مطلب

- اخبار اقتصادی -

خبرگزاری تسنیم گزارش داد که سید محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، در برنامه صف اول شبکه خبر صداوسیما حضور یافت و درباره طرح نشان‌دار کردن مالیات مطابق تبصره ماده 100 اظهار داشت: هدف از نشان‌دار کردن مالیات این است که هم از نظر تئوریک و هم از نظر عملی، هزینه‌های جاری کشور باید از طریق درآمدهای مالیاتی تأمین شود. با الهام از تجربیات اکثر کشورها و هماهنگ با اسناد بالادستی، طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها آغاز شد تا به تأمین منابع پایدار دولت کمک کند.

او اظهار کرد: با افزایش سهم مالیات در تأمین منابع مالی دولت، مردم بیشتر از قبل حق دارند که از محل مصرف مالیات خود آگاه باشند و بتوانند در انتخاب آن نقش داشته باشند.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور بیان کرد که هوشمندسازی و مردمی‌سازی مالیاتی از اولویت‌های اساسی نظام مالیاتی محسوب می‌شوند. وی تاکید کرد که یکی از مهم‌ترین نمونه‌های مردمی‌سازی، هوشمندسازی است که به عدالت مالیاتی می‌انجامد و سامانه مودیان یکی از مظاهر اصلی در این زمینه است.

سبحانیان با تأکید بر اینکه سازماندهی معافیت‌های مالیاتی از نیازهای حیاتی اقتصاد کشور در زمان حاضر است، بیان کرد: افزایش نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی و مبارزه با فرار مالیاتی وابسته به این موضوع است. معافیت‌های مالیاتی به شکل هدفمند طراحی نشده‌اند و علاوه بر این، ذینفعان متعددی دارند.

او با اشاره به اینکه هزینه‌های روزمره کشور باید از طریق درآمدهای مالیاتی تامین شود، اظهار داشت: مالیات تنها یک ابزار درآمدی برای دولت نیست بلکه وسیله‌ای حمایتی برای دولت به شمار می‌آید.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور درباره مزایای سیستماتیک شدن فرآیندهای مالیاتی اظهار داشت: اجرای این امر علاوه بر جلوگیری از برخوردهای شخصی، به تحقق مالیات‌ستانی عادلانه و منصفانه کمک می‌کند.

سبحانیان در ادامه برنامه صف اول تأکید کرد که باید برای حل مسائل و مشکلات مالیاتی مودیان و فعالان اقتصادی تلاش کنیم. به همین منظور، میزهای خدمت را در سراسر کشور برگزار می‌کنیم.

او درباره برنامه‌های کلیدی نظام مالیاتی برای مقابله با فرار مالیاتی اظهار داشت: استفاده از سیستم‌های هوشمند مالیاتی یکی از ابزارها و فرآیندهای سیستماتیک برای مبارزه با فرار مالیاتی محسوب می‌شود، زیرا این رویکرد امکان شناسایی مودیان جدید را فراهم می‌سازد، به‌طوری‌که تعداد مودیان از 8 میلیون و 300 هزار نفر در سال 1400 به 12 میلیون نفر افزایش یافته است.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد که در سال گذشته، 110 هزار میلیارد تومان در زمینه جلوگیری از فرار مالیاتی جمع‌آوری شده است که این دستاورد، نمونه‌ای از اجرای عدالت مالیاتی به شمار می‌آید.

او در ادامه اظهار داشت: یکی از نگرانی‌های رئیس جمهور موضوع اجرای کامل ماده 169 و 169 مکرر است که می‌تواند به شفافیت اقتصادی و مالیات‌گیری عادلانه کمک شایانی کند.

برقراری عدالت در نظام مالیاتی از طریق تنظیم معافیت‌ها و مبارزه با فرار مالیاتی

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور درباره همکاری مردم در طرح نشاندار کردن مالیات‌ها اظهار داشت: در حال حاضر، تنها یک درصد از کل درآمدهای مالیاتی که معادل 12 هزار میلیارد تومان است، برای این منظور در نظر گرفته شده است. در این طرح، حدود 2 هزار پروژه تعیین شده است. با این حال، پیشنهاد شده است که این یک درصد در سال آینده به دو درصد از کل مالیات افزایش یابد.

او اظهار داشت که سامانه مودیان نمونه‌ای از هوشمندسازی سیستم مالیاتی و اجرای عدالت مالیاتی است و افزود: قانون پایانه‌های فروشگاهی به معنای ساده‌سازی فرآیند صدور اظهارنامه و ارزش افزوده برای مودیان است.

با اعمال این قانون به شکل سیستمی، اظهارنامه‌ای به‌صورت پیش‌فرض برای مودی در سامانه نمایش داده می‌شود و پس از تأیید آن، سازمان امور مالیاتی دیگر اجازه بررسی نخواهد داشت.

سبحانیان تأکید کرد که تنظیم معافیت‌های مالیاتی یکی از نیازهای ضروری اقتصاد کشور است و افزایش نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی و مقابله با فرار مالیاتی به این امر وابسته است. او اضافه کرد که معافیت‌های مالیاتی در حال حاضر بدون هدف مشخصی هستند و افراد زیادی از آن بهره‌مند می‌شوند.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی تأکید کرد که یکی از بخش‌های کلیدی برنامه هفتم توسعه، موضوع نظم‌دهی به معافیت‌های مالیاتی است. اما برای این موضوع تبصره‌هایی در نظر گرفته شده که اثرات مثبت این ماده قانونی را بی‌اثر می‌کند.

نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۲ به ۷.۷ درصد رسید

سبحانیان اظهار داشت که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در سطح جهانی ۲۵ درصد است، اما در کشور ما بر اساس آمار بانک مرکزی، این نسبت در سال ۱۴۰۰ حدود ۵.۷ درصد بود و در سال ۱۴۰۲ به تقریباً ۷.۷ درصد افزایش یافته است.

او افزود: نسبت درآمدهای مالیاتی به هزینه‌های جاری در سال 1400 حدود 40.9 درصد بود، اما در سال گذشته این نسبت به 55.7 درصد افزایش یافت. همچنین، تامین هزینه‌های عمومی در سال 1400 کمتر از 30 درصد بود، در حالی که اکنون به 41.4 درصد رسیده است.

سبحانیان در انتها با تصریح بر اینکه خود را موظف به پاسخگویی به مردم و مودیان مالیاتی می‌دانیم، اظهار داشت: مرکز ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی با شماره 1526 به صورت 24 ساعته آماده ارائه پاسخ‌ها و راهنمایی‌های لازم به مردم و مودیان محترم مالیاتی است.

پایان پیام