صدور ۲۳ گواهینامه شتابدهی سطح دو
خلاصه مطلب
بر اساس گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، جلسهای برای اعطای گواهینامه به شتابدهندههای سطح دو با حضور سید محمدجواد صدریمهر، مدیرکل دفتر توسعه زیرساختهای زیستبوم نوآوری و فناوری معاونت علمی و تعدادی از شتابدهندههای فعال در اکوسیستم فناوری و نوآوری، در محل این معاونت برگزار گردید.
مدیرکل دفتر توسعه زیرساختهای زیستبوم نوآوری و فناوری در این نشست اظهار داشت: موضوع توسعه زیستبوم برای معاونت علمی بسیار حائز اهمیت است و یکی از مهمترین کارها برای پیشرفت این زیستبوم، تقویت شتابدهندهها میباشد. بنابراین، اولین گام، قبل از هر اقدام دیگری، قرار دادن شتابدهندهها در جایگاه صحیح خود است و پس از آن باید به توسعه آنها فکر کنیم.
او افزود: طی بررسیای که دو سال قبل انجام دادیم، به بیش از پانصد قرارداد شتابدهی دست یافتیم و در این بین، شتابدهندههایی که امکانات بیشتری داشتند و توانایی بیشتری در مذاکره داشتند، برتری یافتند و این مسئله، باعث ایجاد مشکلاتی در پیشبرد عادلانه امور میشد. به همین دلیل، تصمیم گرفته شد که برای فعالیت شتابدهی مجوزی صادر نشود و به جای آن، اعتباربخشی مورد توجه قرار گیرد؛ در این روش، شتابدهندههایی که سابقه کاری موثر و مفیدی دارند، پس از ارزیابی، اعتبار دریافت میکنند.
او بیان کرد که در این شرایط، برنامههای آینده یک شتابدهنده مورد توجه نیست. بلکه آنچه اهمیت دارد، سابقه و عملکردی است که قبلاً از خود نشان داده است. این روش باعث میشود هم عدالت رعایت شود و هم از ناهماهنگی در مسیر دریافت حمایتها پیشگیری گردد.
صدریمهر با اشاره به ارزیابی دقیقی که از فعالیت شتابدهندهها موجود است، تاکید کرد: برخی از شتابدهندههایی که پیش از ارزیابی ما فعال به شمار میرفتند، پس از بررسی موفق به دریافت گواهی صلاحیت نشدند. در مقابل، شتابدهندههایی که در شهرستانها قرار داشتند و کمتر دیده میشدند، توانستند گواهی صلاحیت و دانشبنیانی را کسب کنند. این مسأله نشاندهنده آن است که روش ارزیابی کنونی ما، شناخت بهتری از شتابدهندهها به دست میدهد.
وی افزود: امروز ما ۵۰ شتابدهنده با گواهی صلاحیت سطح یک داریم و در سطح پایینتری، مجموعههایی حضور دارند که در این جلسه نیز حاضرند؛ از جمله ۲۳ شتابدهندهای که اگرچه فعالیتهای قابل توجهی دارند، اما هنوز به عنوان دانشبنیان شناخته نمیشوند و در مسیر رشد و توسعه قرار دارند. بر این اساس، ما آنها را به عنوان شتابدهنده سطح دو ارزیابی کرده و گواهیای که به آنها اعطا خواهد شد، نشانگر مسیر رشد است؛ به این معنا که این شتابدهندهها با تلاش بیشتر میتوانند به سطح دانشبنیانی دست یابند.
مدیرکل دفتر توسعه زیرساختهای زیستبوم نوآوری و فناوری معاونت علمی تأکید کرد که اگر هر یک از شتابدهندههای موجود به ارزیابی انجامشده اعتراض داشته باشند، میتوانند اعتراض خود را به دفتر شورای بررسی شتابدهندهها ارسال کنند تا شکایتشان بررسی شود.
او درباره نوع حمایت از شتابدهندههای سطح دو توضیح داد و بیان کرد: واقعیت این است که بیشتر حمایتها به شتابدهندههای دانشبنیان اختصاص دارد، به همین دلیل شتابدهندههای سطح دو به طور طبیعی از بخش عمدهای از این حمایتها تا زمانی که به مرحله دانشبنیانی برسند، محروم میمانند. اما حمایتی که از شتابدهندههای سطح دو میشود شامل توسعه زیستبوم آنها، برگزاری رویدادها و دورههای آموزشی است.
صدری مهر اظهار داشت که شتابدهندههای درجه دو که گواهی صلاحیت دارند، به نوعی به عنوان شریک معاونت علمی شناخته میشوند. این شتابدهندهها علاوه بر حمایتهایی که بر اساس این گواهی دریافت میکنند، اگر طرحی برای توسعه زیستبوم ارائه دهند، میتوانند از حمایتهای بیشتری نیز برخوردار شوند.
او در پایان تأکید کرد که ما آماده همکاری در زمینههای آموزشی در اکوسیستم هستیم و تمایل داریم کیفیت سرمایه انسانی استانها را ارتقا دهیم و آنها را توانمند سازیم. همچنین اعلام کرد که اگر شتابدهندگان حاضر در جلسه طرحی در این زمینه داشته باشند، به صورت جداگانه از آنها حمایت خواهیم کرد.
لازم به ذکر است که در این نشست، هر یک از شتابدهندههای شرکتکننده به بیان نگرانیها و چالشهای خود پرداختند و در نهایت، ۲۳ شتابدهنده موفق به دریافت گواهی صلاحیت سطح ۲ از طرف دفتر توسعه زیرساختهای زیستبوم نوآوری و فناوری شدند.