بازگشایی با گفتوگو؛ برنامه وزارت ارتباطات برای محدودیتهای اینترنتی
خلاصه مطلب
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اخیراً در مصاحبهای با یکی از رسانهها درباره برنامههای پیشبینیشده برای همکاری با شرکت "متا و ایکس" بهمنظور رفع فیلتر واتساپ و توییتر اظهار داشت: "محور اصلی در طرح وزارت ارتباطات، توجه به حکمرانی قانونی مورد تأکید مقام معظم رهبری است که در حال بررسی است. در این طرح، چندین موضوع مهم مدنظر قرار گرفته است که یکی از آنها استفاده از ظرفیت دیپلماسی و مذاکره میباشد. البته این موضوع جنبههای مختلفی دارد و میتوان در زمان مناسب از این ظرفیتها بهرهبرداری کرد."
موضوع باز کردن دفاتر نمایندگی برای پلتفرمهای خارجی در ایران به وقایع ناآرامیهای سال 1401 بازمیگردد. در آن دوره، پس از مسدود شدن پلتفرمهای متعلق به شرکت متا، شرط برداشته شدن این محدودیتها، تاسیس دفتر در تهران و رعایت قوانین کشور ما تعیین شد.
موضوعی که امروزه در جهان به شدت مورد توجه قرار گرفته، قابل کنترل کردن پلتفرمهاست. کشورها نمیپذیرند که حاکمیت موازی از این طریق بر مردم تحمیل شود و شبکههای اجتماعی با رویکردی بیرویه امنیت روانی و سلامت جامعه را به خطر بیندازند. به همین دلیل، فرانسه حتی پاول دورف، مالک تلگرام، را بازداشت کرد تا او را به همکاری وادار کند. بنابراین، با وجود موانعی مانند تحریمها یا عدم تمایل پلتفرمهایی مانند متا و ایکس به ایجاد دفتر در ایران یا همکاری دوجانبه، باید بر این موضوع پافشاری کرد. چرا که جدا از مسائل اخلاقی و اجتماعی، امنیت ملی کشورها نیز ممکن است مورد تهدید قرار گیرد.
اخیراً خبری منتشر گردید که نشان میدهد شرکت متا در حوزه هوش مصنوعی و دادهها با ارتش ایالات متحده همکاری خواهد نمود.
شرکت متا پلتفرمز که به عنوان متا شناخته میشود، مالک پلتفرمهایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، تردز، مسنجر، واتساپ و اوکولس است. به گزارش نیویورک تایمز، این شرکت آمریکایی ابزارهای هوش مصنوعی و دادههای تحلیلی مورد استفاده در اهداف نظامی را در اختیار ارتش ایالات متحده قرار داده و مدل هوش مصنوعی منبع باز خود به نام Llama را به نهادهای نظامی و امنیتی ارائه میکند.
این حرکت شرکت متا باعث افزایش نگرانیهای جهانی درباره استفاده از فناوری و پلتفرمهای این شرکت برای اهداف نظامی و فعالیتهای مخربی مانند شنود، اشتراکگذاری دادهها و ردیابی افراد و همچنین حملات سایبری میشود. بهویژه با توجه به این که رئیس امور جهانی متا اعلام کرده است که این شرکت قصد دارد تا با این اقدام نقش خود را در امنیت، ایمنی و رفاه اقتصادی آمریکا و نزدیکترین متحدانش ایفا کند و ایالات متحده میتواند از این فناوری برای ردیابی فعالیتهایی که آنها به عنوان تروریستی میشناسند، بهرهبرداری کند.
از سوی دیگر، شبکه ایکس که تحت مالکیت ایلان ماسک است، که همچنین مالک شرکتهای بزرگی مانند تسلا و اسپیس ایکس نیز میباشد، در جریان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از دونالد ترامپ حمایت کرد. حضور ماسک و پلتفرمهایش در کنار ترامپ تا جایی اهمیت یافت که جیمز دیوید ونس، معاون اول ترامپ در دولت آینده آمریکا، پیش از انتخابات اعلام کرد که اگر اروپا بخواهد پلتفرمهای ایلان ماسک را محدود کند، ایالات متحده ممکن است حمایت خود از ناتو را متوقف کند. در واقع، اهمیت ماسک و شبکه اجتماعی ایکس برای آنها در بزرگترین اتحاد نظامی جهان بیشتر بوده است.
با توجه به اهمیت ایجاد حکمرانی مناسب برای پلتفرمها، شورای عالی فضای مجازی در سال 1396، سند سیاستها و اقدامات جهت ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی را به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه، پیشبینی شده است که پیامرسانهای اجتماعی خارجی که خواهان دریافت مجوز هستند، ملزم به انجام ذخیرهسازی و پردازش دادهها در داخل کشور و معرفی یک نماینده رسمی حقوقی تامالاختیار داخلی خواهند بود.
با توجه به این سند و بیانات اخیر آقای هاشمی، وزیر ارتباطات، تردیدی نیست که لازم است بخشی از این موضوع توسط دستگاه دیپلماسی پیگیری شود و حتی اگر مذاکراتی میان ایران و کشورهای غربی، به ویژه آمریکا، آغاز شد، باید این موضوع نیز در دستور کار قرار گیرد.
از سوی دیگر، متا به عنوان یک شرکت بینالمللی، موظف به پیروی از مجموعهای گسترده از قوانین و مقررات در کشورهای مختلف است. این شامل مقررات عمومی حفاظت از دادهها در اتحادیه اروپا، قانون امنیت سایبری در چین، قوانین مقابله با سخنان نفرتانگیز در آلمان، مقررات مربوط به مسئولیت واسطههای آنلاین در هند و قوانین حفاظت از دادهها و حریم خصوصی در برزیل میشود. بنابراین، با استفاده از راهکارهایی مثل دیپلماسی یا واسطهگری بخش خصوصی، میتوان متا را به ذخیرهسازی دادهها در داخل کشور و نیز حذف محتواهای نامناسب وادار کرد.
با در نظر گرفتن صحبتهای اخیر وزیر ارتباطات و نیز دیدگاههای پیشین رئیسجمهور و سخنگوی دولت درباره ضرورت اجرای حکمرانی قانونمند، گفتگو با شرکتهای بزرگ فناوری و الزام آنها به تبعیت از قوانین داخلی ایران، همچنین باز کردن دفاتر در کشور و یا همکاری دفاتر منطقهای آنها با ایران، میتواند مشکل فیلترینگ را حل کند.
پایان پیام/