چگونه گرما و خشکی زمین به آتشسوزی در لس آنجلس منجر شد
خلاصه مطلب
به گزارش خبرنگار مهر، تا تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵، مرگبارترین آتشسوزی تاریخ لس آنجلس حداقل ۲۵ کشته به همراه داشته است. در این بین، تعداد زیادی از افراد نیز ناپدید شدهاند. زنجیره آتشسوزیهای مرگبار در منطقه لس آنجلس همچنان ادامه دارد. همچنین، بیش از ۱۲ هزار سازه تخریب شدهاند. به گفته مقامات، حدود ۸۸ هزار نفر از ساکنان منطقه لس آنجلس دستور تخلیه دریافت کردهاند. وسعت این آتشسوزی توجه مردم و کارشناسان از سراسر جهان را به خود جلب کرده و همه به دنبال یافتن دلیل این حادثه هستند.
سیاست مرتبط با مدیریت آتشسوزی در لس آنجلس
مجله تایم گزارش میدهد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید ایالات متحده، دلیل این بحران را ناکارآمدی گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا، و جو بایدن دانسته است. او در شبکه اجتماعی تروث اظهار داشت: در مخازن آتشنشانی هیچ آبی وجود ندارد و در آژانس مدیریت اضطراری فدرال (FEMA) هیچ بودجهای نیست. این همان چیزی است که جو بایدن برای من به جا گذاشته است.
ترامپ از فرماندار کالیفرنیا انتقاد کرد زیرا وی از امضای سندی به نام بیانیه احیای آب خودداری کرده بود؛ سندی که میتوانست باعث شود میلیونها گالن آب از ذوب باران و برف در شمال آمریکا به مناطق مختلف کالیفرنیا جریان یابد. با این حال، بایدن واکنشی نشان نداد. دفتر نیوسام در پستی در ایکس اعلام کرد که چنین سندی به نام بیانیه احیای آب وجود خارجی ندارد و این ادعاها تخیلی است. فرماندار در حال حاضر بر حفاظت از مردم و تأمین منابع برای آتشنشانان تمرکز دارد، هرچند که او درباره کمبود آب اشتباه نکرده بود. حتی شهرداری لسآنجلس نیز نمیتوانست برای تأمین ذخایر آب کاری از پیش ببرد.
مخازن آب آتشنشانی از طریق سه مخزن با ظرفیت یک میلیون گالن در تپههای Palisades نزدیک اقیانوس آرام تأمین میشوند. اما این مخازن بهتنهایی کافی نیستند و باید با آبی که هواپیماهای آتشنشانی حمل میکنند، تکمیل شوند. با این حال، به دلیل بادهای شدید سانتا آنا، این هواپیماها قادر به پرواز نبودند. جانیس کوینینز، رئیس دپارتمان آب و برق لسآنجلس، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که تقاضا برای آب چهار برابر بیشتر از چیزی است که تاکنون در سیستم مشاهده کردهایم. اما در این میان، عواملی بسیار مهمتر نیز وجود دارند که بر رویداد تأثیر میگذارند و این عوامل ارتباطی به سیاستها و آمادگی مؤسسات اضطراری ندارند، بلکه به تغییرات اقلیمی زمین مربوط میشوند.
بادهای ناهنجار باعث تبدیل شدن همه چیز به خاکستر شدند
گای میجلی، که مدیر دانشکده مطالعات آب و هوایی دانشگاه استلنبوش در آفریقای جنوبی است، به نشریه دیلی ماوریک اظهار داشت: به نظر نمیرسد که برای مرتبط ساختن این رویداد با تحولات ناشی از تغییرات آب و هوایی زود باشد. حتی چندین عنصر در این حادثه نشان میدهند که تغییرات آب و هوایی عامل اصلی آن است؛ از جمله بادهای شدید، افزایش دما، تأخیر در شروع بارشها و خشکسالی گسترده در کالیفرنیا. تأثیر تغییرات آب و هوایی در این رویداد کاملاً واضح و غیرقابل انکار است.
او بیان میکند که آتشسوزیهای طبیعی ناشی از ترکیبی از خشکسالیهای طولانیمدت، کاهش پوشش گیاهی به دلیل گرمترین سال زمین، بارش کم زمستانی در نواحی مدیترانهای و بادهای قوی سانتا آنا است که به روشهای مختلف تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی قرار گرفتهاند.
بادهای سانتا آنا دستهای از بادهای کاتاباتیک هستند که از سیستمهای پرفشار سرچشمه میگیرند و هنگام پایین آمدن از کوهها، هوا را به سمت ساحل فشرده و گرم مینمایند. این فشردگی و افزایش دما باعث ایجاد بادهای گرمی میشود که میتوانند شرایط آتشسوزی را تشدید کنند.
میجلی اظهار میدارد که تغییرات در فشار هوا باعث میشود این بادها به دلیل پدیده گرمایش جهانی شدت بیشتری پیدا کنند. علاوه بر این، گرداب قطبی نیز به علت گرمایش دچار فروپاشی میشود و این مسئله به الگوهای آبوهوایی غیرمعمول مانند بادهای بسیار قوی و شرایط جوی خطرناکتر منجر میشود. او اضافه میکند که بادهای سانتا آنا از کوههای سن گابریل به سمت پایین حرکت کرده و در درهها به سرعت زیادی دست یافتهاند. در واقع، سرعت آنها به معادل یک تندباد، یعنی ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت، رسیده است. کالیفرنیا، همانند سایر مناطق با آبوهوای مدیترانهای، معمولاً در فصل زمستان شاهد بارندگی است، اما این بارشها در سالهای اخیر به شدت کاهش یافتهاند.
پیتر جانستون، پژوهشگر حوزه هواشناسی از دانشگاه کیپتاون، در این زمینه اظهار داشت: مطالعات اخیر درباره پیشبینیهای آب و هوایی نشان میدهند که مناطقی که انتظار میرود در فصل زمستان بارش داشته باشند، ممکن است با شرایط آب و هوایی خشکتر و گرمتر مواجه شوند.
سازمان IPCC در گزارش ششمین ارزیابی سال ۲۰۲۱ هشدار داده بود که تغییرات آب و هوایی میتواند شدت و تعداد آتشسوزیها را در مناطق مدیترانهای افزایش دهد.
آتشسوزی در کالیفرنیا نتیجه از کار افتادن زمین
در این بین، به نظر میرسد که بحران تغییرات اقلیمی باعث تولید طوفانهای بیشتری میشود و خسارتهای گستردهای به بار میآورد، خسارتهایی که قانونگذاران و رهبران جهانی قادر به رفع آنها نیستند.
متابولیسم زمین به علت حجم زیاد گازهای گلخانهای مختل شده و برای بهبود وضعیت به اقداماتی فراتر از سیاستبازی نیاز داریم. نکته مهم دیگری که باید مد نظر قرار گیرد این است که حل این مشکل مستلزم درک و مهمتر از آن، پذیرش «علم» است. تنها در این صورت میتوان سیاستها و پروتکلهایی را به کار گرفت که احتمال وقوع بحران را کاهش میدهند.
متخصصان مدتهاست که نشان دادهاند تغییرات اقلیمی میتواند باعث افزایش شدت آتشسوزیها شود. همچنین، با توجه به گرمایش جهانی، خشکسالی، موجهای طولانی گرما، کاهش پوشش گیاهی و وقوع طوفانها نیز تشدید مییابند. تمامی این عوامل منجر به گسترش آتشسوزیهای غیرقابل کنترل میشوند.
نوا دیفن باخ، پژوهشگر آب و هواشناسی از دانشگاه استنفورد، به «ای بی سی نیوز» اظهار میکند: آنچه در پیش رو داریم، شاهدی دقیق بر تأثیر تغییرات آب و هوایی بر گرم شدن زمین است که نه تنها کل زمین، بلکه بهطور ویژه منطقه جنوب کالیفرنیا را تحت تأثیر قرار میدهد. ما آگاهیم که شرایط آب و هوایی و بادهای شدید، خطر گسترش آتشسوزی را افزایش میدهند.
تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسانی و انتشار گازهای گلخانهای باعث افزایش خشکی و گرما در ایالت کالیفرنیا شده و همچنین شروع و گسترش آتشسوزیها را تسهیل کرده است.
سال ۲۰۲۴ و ثبت رکورد جدید در دمای هوا
این تنها یکی از دلایلی است که در گزارش تغییرات آب و هوایی کوپرنیکوس اتحادیه اروپا به آن اشاره شده است. این گزارش در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۵ منتشر گردید و همزمان لس آنجلس در حال سوختن بود. طبق این گزارش، سال ۲۰۲۴ اولین سالی است که دمای هوای زمین از حد تعیینشده در توافق پاریس، یعنی ۱.۵ درجه سانتیگراد، فراتر میرود.
در این بین، در جنوب کالیفرنیا، آتش با سرعت بالا همه چیز را به خاکستر تبدیل میکند. این حریق در شرایطی رخ داد که آمریکا سال دشواری را از نظر آتشسوزیها پشت سر گذاشته بود. بر اساس آمار مرکز ملی آتشنشانی، تا اواسط سپتامبر ۲۰۲۴، بیش از ۳۸ هزار آتشسوزی مساحتی بیش از ۷.۸ میلیون ایکر از این کشور را دربرگرفته و سوخته است.
اگرچه هنوز دلیل دقیق آتشسوزی در لسآنجلس مشخص نشده است، اما علتهای اصلی و پایهای آن به چندین دهه قبل برمیگردد، زمانی که افزایش دمای زمین شدت گرفت. سیاره زمین در زمان شکلگیری خود دمای بسیار بالایی داشت و اکنون نیز پس از قرنها، این دما همچنان بالاست، با این تفاوت که امروزه انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوختن طولانیمدت سوختهای فسیلی عامل این افزایش دما است.
پیتر کالموس، پژوهشگر حوزه آب و هوا در آزمایشگاه JPL ناسا، اظهار میدارد که دمای سیاره زمین همچنان رو به افزایش است و خشکسالی در برخی نقاط جهان به شدت بیشتری میرسد. این خشکسالیها به همراه افزایش دما منجر به وقوع آتشسوزیهای مکرر و شدید در مناطق مختلف میگردد.
جنوب کالیفرنیا منطقهای نیست که دور از دسترس باشد، اما با آتشسوزیهایی مواجه است که علت آن تنها خشکسالی نیست، بلکه استمرار این پدیده است. طبق گفته جاناتان اورپک، رئیس دانشکده آب و هوا در دانشگاه میشیگان، جنوب غرب ایالات متحده از سال ۱۹۹۹ دچار خشکسالی بزرگی شده است. این امر علت اصلی افزایش آتشسوزیها در این منطقه و در سراسر غرب آمریکا تا کانادا محسوب میشود. علاوه بر این، بادهای قوی نیز به تشدید این وضعیت کمک کردهاند.
دنیا باید آگاه و هشیار باشد
شایان ذکر است که چنین وضعیتی فقط به کالیفرنیا محدود نمیشود. تغییرات اقلیمی باعث شده که کشورهای حوزه مدیترانه مانند ایتالیا، اسپانیا، یونان، تونس و ترکیه و همچنین استرالیا با خطرات مشابه آتشسوزی به دلیل گرمایش زمین و خشکی هوا مواجه شوند.
میجلی به این موضوع اشاره میکند که اکوسیستمهای مدیترانه تحت فشار زیادی قرار دارند. شهرها باید به سرعت با شرایط جدید سازگار شوند. بر این اساس، محققان به ارتباط واضح تغییرات آب و هوایی اشاره کرده و از جامعه جهانی میخواهند که از این رویداد درس بگیرند.